5 shprehje magjike që çdo fëmijë do të dëgjojë nga prindërit e tij - asistencafamiljare.al

Blog

5 shprehje magjike që çdo fëmijë do të dëgjojë nga prindërit e tij

Mes mijëra fjalëve që u themi fëmijëve tanë, ka disa që i bëjnë ata më të fortë, më të zgjuar, më të mirë dhe më të sigurt. Këto pesë fraza kontribuojnë në zhvillimin harmonik të fëmijëve tuaj dhe i bëjnë ata më të lumtur.

Çfarë loje do të luajmë sot?

Duke i dhënë fëmijës të drejtën për të zgjedhur, ne i mësojmë atij të dëgjojë veten dhe të mos ketë frikë të kundërshtojë oferta që janë në kundërshtim me bindjet, dëshirat ose interesat e tij. Fëmijët që vazhdimisht kanë gjëra të zgjedhura për ta rriten pasiv, të varur dhe të manipuluar lehtë nga autoriteti i dikujt tjetër. Kur kërkoni një bindje të padiskutueshme nga fëmija juaj, mendoni 20 vjet përpara. A doni që ai të bëhet një i rritur i cili i bindet të gjithëve dhe nuk përpiqet të mbrojë pozitën e tij?

Unë kam besim tek ty

“Është në rregull! Provoje përsëri. Unë besoj tek ty”! “Askush nuk mëson menjëherë”! Kjo është ajo që duhet t’i thoni fëmijës tuaj në rast dështimi. Fëmija juaj duhet të kuptojë se çdo person i suksesshëm ka bërë gabime dhe gabimet ndihmojnë në zhvillimin e këmbënguljes, durimit dhe cilësive të tjera të rëndësishme.

Sa keq që e humbëm lodrën

Shtypja e emocioneve negative çon në neuroza dhe sëmundje psikosomatike. Një fëmijë ka të drejtë të zemërohet. Ai duhet të lejohet të mërzitet për një lodër të humbur ose të qajë kur lëndohet. Ndalimi i ndjenjave negative, në shfaqjen e tyre, është një ndalim për të qenë vetvetja, duke qenë spontan. Detyra jonë si prindër është të mësojmë një fëmijë për të shprehur emocionet e tij pa dëmtuar askënd.

Të lumtë

“Ah, dhoma jote është e pastër!” “Wow! Shtrati i rregulluar”! “I ke palosur rrobat në mënyrë të rregullt! Të lumtë”! Fraza të tilla ndihmojnë fëmijën tuaj të ndiejë mbështetjen dhe besimin tuaj. Ato e bëjnë të qartë se përpjekjet e tij vlerësohen. Gjithashtu, çdo “përforcim pozitiv” shkakton ndjenja të këndshme dhe emocione pozitive.

Jam i/e lumtur që të kam

Fëmijët na testojnë me vetëdije me sjelljen e tyre të keqe. Është sikur po thonë, “A do të më dojë mua mami edhe po u solla keq?” Përgjigja duhet të jetë e qartë: “Sigurisht që do të të dua! Jam e lumtur që të kam. Nëse mund të zgjedhja nga të gjithë fëmijët në botë, unë do të të zgjidhja ty”. Në këtë mënyrë, zhvillon një psikikë të shëndoshë në fëmijën tuaj.